Deilig start på dagen

Idag har jeg endelig fått fikset etterveksten min! Det håret mitt vokser virkelig skremmende fort. Det er bare litt over to måneder siden jeg sist var hos frisøren, og etterveksten var minst 4cm lang! Ikke misforstå meg, jeg er virkelig glad for at det vokser så fort, jeg sparer jo tross alt til langt hår nå.

Forsov meg litt idag tidlig, så rakk bare en smoothie til frokost. Lunsjen deriomot var mer planlagt. Jeg brukte den nye muffinsformen min fra tupperware (genial!) til å lage egg å bacon i!

Sett ovnen på 175 grader. Legg først bacon ned i formen, og kakk så et egg oppi hver av de fylte muffinsformene. To var nok for meg, da disse formene er ganske små, og jeg hadde små egg.Jeg stekte mine egg i ca 12 minutter, da var de bløtkokt. Vil du ha de hardkokte steker du de bare litt lengre.


Voila! Enkelt og veldig godt. Mine former er av silikon, så det var enkelt og ta eggene opp på fatet. Jeg spiste de med litt pepper, ketsjup og majones!Mmmm....

Nå skal jeg ta meg en liten shoppingtur til Haugesund for å handle inn litt nødvendigheter til helga. Imorgen skal jeg nemlig på We Love The 90s i Stavanger! Gleder meg!

 

Janne

Ny runde med sunn sjokolade!

Brukte den samme oppskriften som sist, nemlig Charlotte sin oppskrift.

Sjokolade med mintfyll:

1dl sukrinmelis

4-5 dråper peppermynteessens

Kremfløte

1 plate med mørk sjokolade (100g)

1 ss cocosa

Start med å lage mintfyllet:

Bland sammen sukrinmelis, peppermynteessens og 2-3 ss fløte. Rull/knepp sammen til små kuler.


Sett kulene i kjøleskapet, mens du lager sjokoladen:

Smelt sjokolade og cocosa i vannbad:


Viktig å ikke få noe vann i blandingen, og ikke la det koke. Jeg pleier og ha på middels varme. Når sjokoladen er smeltet tilsetter du 3 ss fløte. Du kan også tilsette søtning, men når jeg bruker 70% sjokolade føler jeg ikke det trengs.


Med fløte.

Hell litt av blandingen i en silikonform. Fyll ca halveis opp:

Ha oppi mintfyllet:

Fyll så opp med resten av sjokoladen og sett formen i kjøleskapet. Etter et par timer er sjokoladen klar :)

Sjokoladen smelter fort, så den bør oppbevares i kjøleskapet.

Smaker nydelig <3

 

Janne


Hjemmelaget Müsli

Da har jeg endelig fått testet ut hjemmelaget musli :) Den ble kanskje ikke heelt lavkarbo, for jeg brukte honning, men det er da bedre enn raffinert sukker..

Oppskrift:

1dl hakkede mandler

1dl hakkede valnøtter

1dl solsikkekjerner

1dl sesamfrø

1dl linfrø

1/2dl kokosmasse

2ss honning

Litt olje

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 150 grader. Bland sammen allt det tørre:
Smelt honning og olje i en panne:


Hiv oppi frø-massen, og sørg for at alt blir godt blandet inn i honning/oljen.


Bre massen ut over en langpanne og stek i ovnen i ca 20min. Pass på, de kan bli brent!


Etter 20min:


La de avkjøles i ca 30min. Ha det så over på en boks :) Dette kan du bruke i f.eks yoghurt, som frokostblanding m.m.

Her har jeg litt av muslien over yoghurt naturell blandet med 2-3 dråper Stevia Vanilla. Kjempegodt :D


 

Janne

Lunsj/middag

Sto opp litt sent idag, og bestemte meg for å lage lunsj/middag i ett. Skal nemlig på jobb fra 12-21 på coop, så middagen blir spist der.

Igår spiste vi kjøttdeig og spagetti, så det var litt kjøttdeigrester igjen. Fant ut at jeg skulle prøve meg på en slags "Shepards pai" på lavkarbovis, og det ble heldigvis veldig godt :)

Oppskrift:

 • Jeg brukte et brett med sellerirot og ca ett halvt lite blomkål. Kutt det opp i små biter og kok til det blir mørt.
 • Om du ikke har kjøttdeigrester kan du steke kjøttdeig mens sellerirot og blomkål koker. Ha f.eks hakkede tomater eller kjøttdeig/pastasaus i kjøttdeigen.
 • Når grønnsakene er ferdig kokt siler du av vannet og tilsetter en ss smør og litt fløte. Kjør alt sammen med en stavmikser og tilsett salt og pepper etter smak.
 • Fordel kjøttdeigrøren i en smurt ildfast form • Legg mosen over og strø på litt ost om du liker det • Sett den inn i ovnen på 200 grader, til osten har smeltet

 

 • Ferdig:


 

Smakte kjempegodt :) Blir nok ikke siste gangen jeg lager dette!

 

Janne

 

Fast Food Lavkarbo-style

Her i bygda har vi et gatekjøkken som blir flittig brukt på søndager, når en ikke orker å lage seg mat. Min favoritt har alltid vært løvstek-tallerken. Denne lavkarboversjonen var faktisk akkurat like god!:D

Dette er et gammelt bilde, denne gangen spiste jeg den med en salat av kinakål, agurk og paprika med dressing på :) Kjempegodt!  Sellerirot-fries'en lager du enklest ved å helle litt olje i en kjele (ca 3 dl) og hive sellerirotfriesen oppi når det er så varmt at det freser.  Det tar ca 5 min før de er ferdig stekt! Legg de på en tallerken å strø på med salt :)

 

Janne

 

 

Nachos og helgen som var

Tenkte og legge ut et par bilder av lavkarbo-nachosen jeg lager. Det er utrolig godt, og selvfølgelig enkelt ;)

 1. Sett ovnen på 200 grader
 2. Stek løk og hvitløk i en panne (jeg brukte en halv løk, og et fedd hvitløk)
 3. Tilsett kjøttdeigen og stek til den er brun
 4. Tilsett enten en pose med tacokrydder, eller lag krydderet selv hvis du vil ha en enda sunnere variant
 5. Strø bacongull over en stekeplate, og legg den ferdigstekte kjøttdeigen over
 6. Legg masse ost over, og eventuelt mais/ananas o.l.
 7. Stek i ovnen til osten er smeltetServer med rømme, tacosaus og hjemmelaget guacamole!:)

Dette ble søndagsmiddagen til meg og Tore ;) Veldig fin dagen-derpå mat! Har hatt en fin helg. Fredag hadde jeg fri, og hadde besøk av Tina hele dagen/kvelden. Lørdag var jeg på fest hos Maria :) Søndagen ble tilbrakt foran pc-skjermen og tv'en... Nå skal jeg straks avgårde på trening, og kl 16.00-20.00 er det jobbing på Bianco!:)

 

Janne

Frokost/lunsj tips

Fikk dette tipset fra Charlotte sin blogg, og tenkte at jeg skulle dele det videre :)

Dette er en superenkel, rask og sunn frokost eller lunsj. Du tar bare og deler en moden avocado i to, tar ut steinen og fyller opp hullet med tubeost! Charlotte har brukt pepperost i sin, jeg brukte rekeost og syntes at det smakte kjempegodt!

Her har jeg brukt en liten avocado, og dette holder meg mett i mange timer. Genialt og kjempesunt! Rekeosten inneholder 0g karbo, og avocadoen inneholder kanskje 1g karbo!

 

Janne

Lavkarbo-vafler

Du trenger:
-200g philadelfia
-4 egg
-1ts bakepulver
-1/2 dl sukrin
-1ts vaniljepulver
-1ts kardemomme
-2dl fløte
-1ss fiberhusk

Start med å piske philadelfiaosten med en håndmikser. Bland inn resten, ta fiberhusk og bakepulver i til sist. La røra stå et par min. Og stek så vaflene :) Ikke ta for mye røre i jernet på en gang, da røra svulmer litt opp.

Jeg synes denne oppskriften ble kjempegod:) Håper det smaker!

Janne

Ny lavkarbopizza

Prøver fremdeles å finne den perfekte pizzabunn, men ser ut som jeg fremdeles leter ;) Fant denne oppskriften på nettet (husker desverre ikke hvor), så tenkte jeg skulle prøve den ut. Men syns den ble ganske lik de andre jeg har prøvd: svampe-aktige! Finnes det virkelig ikke en bra pizzabunn-erstatning? Pizzaen er for all del god, og fyllet jeg lagde ble jeg veldig fornøyd med. Men savner den luftige mel-bunnen.

Legger ut oppskriften uansett, kanskje noen andre liker den bedre :)

Bunn:

 • 2dl mel - Jeg brukte ca 1dl soyamel og 1dl bakepro
 • 1ts salt
 • 2ts oregano
 • 1ts hvitløkspulver (bruk mindre om du ikke liker mye hvitløk)
 • 1,2ts bakepulver
 • Et par never revet ost

 

Bland alt dette sammen, og tilsett:

 • 3 egg
 • 1,5ss rapsolje
 • 1,5ss vannSmør bunnen ut over en langpanne med bakepapir på. Vær litt obs, da bunnen er ganske flytende. Strø over en god neve med revet ost. Stek bunnen på 180 grader i ca 10 min.

Ferdig stekt:Du kan bruke det fyllet du vil, jeg brukte:

 • Pose fra Toro: taco-pizza
 • En boks med hakkede tomater
 • 400g kjøttdeig
 • Noen skiver pepperoni
 • Masse ost

Brun kjøttdeig, tilsett posen og de hakkede tomatene og la det småkoke i 5 min. Når pizzabunnen er ferdig stekt lar du den hvile litt på en rist, imens kan du f.eks skjære/raspe ost. Bre fyllet over pizzaen og legg på pepperoni og ost.

Stek pizzaen i ca 20 min til.

Ferdig!


Den ble som sagt god, men jeg vil prøve og finne en enda bedre bunn. Har allerede funnet et par jeg skal teste ut:) Vil bare nok en gang tipse om at pizza er supert å lage selv om du bare er èn person, for da kan du gjøre som meg. Skjær pizzaen opp og legg ett eller to  stykker i plastikkposer og frys dem. Supert å bruke som lunsj/frokost eller en rask middag! Den er god kald også :)

Idag har jeg laget vafler! Lavkarbo selvfølgelig;) legger ut bilder og oppskrift senere.

 

Janne

Sunn hjemmelaget sjokolade!

Da har jeg fått testet sjokoladen, og det ble en suksess! :)

Bitene er kanskje ikke de vakreste, men det er jo innsiden som teller, right?

Det hvite dere ser er mintfyllet jeg brukte. Det består av sukrinmelis, fløte og peppermynteolje. Vanligvis liker jeg ikke den kalde sukrin-smaken, men i denne sjokoladen var den bare genial! Mintsjokolade skal jo være litt isende.

Fremgangsmåten jeg brukte er helt lik Charlotte sin, så jeg linker til innlegget hennes istedenfor å legge ut oppskriften her, da det tross alt er hun som har æren for oppskriften ;) Trykk på navnet hennes, så kommer du rett til innlegget! Hun har også bilder fra fremgansmåten :)

Hun lagde også sjokolade med baconcrisp, noe jeg ikke gjorde. Det får vi prøve en annen gang! Eneste forandringen jeg gjorde var å bytte ut tagatesse (søtning) med stevia, da jeg ikke har tagatesse :)

Håper dere prøver å lage deres egen sjokolade, denne kan vi jo faktisk spise dobbelt så mye av, uten dårlig sammvittighet ;)

Husk bare og oppbevar den i kjøleskapet, da den smelter fort :)

 

Janne

Sunne innkjøp

Er virkelig ikke særlig motiverende å blogge når en ikke har et kamera som fungerer skikkelig. Håper jeg får litt penger til jul, så jeg kan kjøpe meg et :)

Men her er vertfall noe av det jeg kjøpte meg igår:


Startpakke for å lage sjokolade :) Dette er på tilbud til 199kr i Life-butikker nå. Du får med:


En plate med 70% sjokolade, en silikonform og et glass med Cocosa!:) I tillegg ligger det et oppskrifthefte oppi.


På samme butikk kjøpte jeg også en peppermynteolje, da jeg ble inspirert av Charlotte til å lage mintsjokolade!

Jeg har allerede fått testet settet ut, og nå står sjokoladen i kjøleskapet!:) Legger ut bilder om det ble vellykket ;)

 

Janne

 

 

 

 

 

 

 

 

 En sunnere Holiday-dip!

Jeg er som de fleste sikkert har skjønt altfor glad i chips og dip. Og det skal aller helst være salt chips, med holiday-dip! Nå er jo ingen av delene særlig sunt, så jeg har funnet en grei erstatning :)

Den er selvfølgelig ikke like god som originalen for min del, men det er absolutt en bra erstatning :)

 

Som chips bruker jeg enkelt og greit bacongull, av denne typen:


Bilde er lånt fra Charlotte sin blogg.


Holiday-dip lager du slik:

 • En boks med seterrømme
 • 1 ss paprikapulver
 • 1ss løkpulver
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss salt
 • litt pepper
 • litt cayennepepper
 • litt søtning om du ønsker.

Dette er mål jeg fant på en oppskrift på internett (husker desverre ikke hvor!), jeg måler aldri så veldig nøyaktig, men smaker meg frem. Jeg bruker gjerne litt mer krydder enn dette, da jeg liker en kraftig smak :) Viktig: For at denne dippen skal bli god bør du lage den i god tid, og sette den i kjøleskapet. Lag den gjerne dagen før, i hvert fall et par timer før du bruker den. Da blir den best :)

Håper dere liker dippen!

 

Janne

Give Away på "Fristende Lavkarbo"!

Fristende lavkarbo er en av bloggene jeg henter mye inspirasjon fra. Idag kom jeg over denne fantastiske give away'en, som jeg tenkte jeg kunne tipse om!

Du kan vinne boka hennes som heter "Fristende Lavkarbo" og inneholder mange gode bakeoppskrifter helt uten sukker! I tillegg til dette kan du vinne flere av bakeproduktene du trenger for å lage oppskriftene i boka :) En genial premie jeg veldig gjerne vil vinne selv, da det hadde gjort julebaksten mye enklere!;)Trykk på bilde for å komme til konkurransen og for å se alt du kan vinne!

Så hiv dere på folkens! Både lavkarbere og andre som liker å utforske sunne oppskrifter :)

Janne

Lavkarbo tips!

Nå som det nærmer seg jul frister det veldig å begynne med litt julebakst. Jeg er ikke så veldig glad i kaker, men snop liker jeg! Tenkte jeg skulle prøve meg på litt lavkarbo-godis. Først må jeg få lønn, og bestille litt ingredienser fra Iherb ;) Nå driver jeg å tråler nettet for å finne gode/enkle oppskrifter, og idag snublet jeg over dette innlegget: Julekaker og julesnop på bloggen "Fristende Lavkarbo", som jeg fant ut at jeg måtte dele med dere! Her skal jeg nok stjele et par oppskrifter!:D

Legger selvfølgelig ut oppskrifter når jeg får laget litt julegodt :)Janne

Enkel og kjempegod "eggerøre".

Superenkel "eggerøre" som kan brukes både som frokost i seg selv, eller som tilbehør til allslags mat!

Du trenger:

 • En liten ildfast form
 • Et glass med fetaost i olje
 • Ca 5 egg
 • ca 2 ss fløte
 • Salt og pepper

Smør den ildfaste formen med litt av oljen fra fetaost-glasset.

Del opp ostebitene, og dekk bunnen av formen med de.

Pisk sammen egg, fløte,salt og pepper. Hell blandingen over i den ildfaste formen og stek på 200 grader til den ser ferdig ut!


Kjempegodt!

Jeg spiste den med skinke og majones til. Dette er nok til flere personer, jeg hadde frokost i ca 3 dager med denne formen.

 

Janne

Ny lavkarbo-Pizza

Prøvde meg på en ny bunn, nemlig denne , og slik ble resultatet:

Til fyll hadde jeg bare tomatpure, litt ketchup og krydder blandet med kjøttdeig. Ost på toppen selvfølgelig :)


Bunnen var veldig enkel og lage, og krever få ingredienser. Et stort pluss for det! Men, jeg syns denne smakte for mye egg for min del... Neste gang prøver jeg nok en bunn med nøtter/frø i.

Et supert tips med denne pizzaen er å bruke den som niste! Jeg skjærer den opp i porsjonsbiter og fryser bitene for seg selv i fryseposer. (Jeg tar to og to små stykker, da dette er passe lunsj for meg). Superenkelt og ta opp en pose om morgenen, så er den klar til du skal spise lunsj på jobben/skolen! Til dette formålet vil jeg absolutt anbefale denne pizzaen, da det ikke er så viktig at den smaker ekte pizza når du har den til niste ;)

 

Janne

kyllingfilet med brokkoligrateng

Du trenger:  (Til en person)

 • 1 kyllingfilet
 • Masse ekte smør
 • Krydder (Jeg brukte kyllingkrydder)
 • Brokkoli - nok til en person
 • Fløte og vann, ca 1,5dl til sammen
 • Buljong

Smør en liten ildfast form, skjør brokkoli i små biter og dekk bunnen med brokkolien. Hiv på et par klatter smør over.

Kok opp ca 1,5dl vann/fløte sammen med buljong. Vil du ha gratengen tykk/seig så kan du tilsette en teskje JBKM. La det koke opp, og la det koke til det tykner.

Hell blandingen over brokkolien, og dekk med ost. Stek den i ovnen i ca 10-15min. I mellomtiden steker du en kyllingfilet i godt med smør, og tilsetter det krydderet du vil ha.

Ferdig!


Server sammen med kyllingen:


Jeg orket ikke koke fløten i en evighet, så min ble ganske bløt, men det gjorde ingen ting, da jeg brukte det som saus :)

Janne


Fleskepannekake

Så lenge jeg kan huske har mamma laget noe som heter "Fleskepannekake". Retten består av et lag med bacon, lagt utover en langpanne, og en pannekakerøre som du heller over baconet og steker retten i ovnen. Jeg fikk veldig lyst til å prøve dette med en lavkarbo-vri, og resultatet ble veldig bra!

Oppskrift på pannekakerøre:

200g Philadelfia ost

1-2 ts sukrin

3 egg

1 ts bakepulver

1 stor ss fiberhusk

1dl fløte

Pisk osten til krem, tilsett resten av det våte, og til slutt alt det tørre. Rør godt.

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader. smør en ildfast form godt med smør. Skjær opp ønsket mengde bacon og fordel det utøver bunnen.

Sett formen i ovnen, og stek baconet til det ser ferdig ut. Ca 5-10 minutter, avhengig av hvor tykkt bacon du bruker.

Pisk sammen pannekakerøra.

Når baconet ser ferdig ut tar du formen ut av ovnen, og heller pannekakerøra over.

Sett den inn i ovnen igjen, og stek til den er gyllenbrun. Ca 20min.

Ferdig!


Jeg spiser den som den er, med litt ketchup ved siden av :) Må si  at jeg faktisk syns den var like god som orginalen! Deilig og enkel rett, nesten uten karbohydrater. Det liker vi! Veldig grei som lunsj neste dag også, bare å varme den i mikroen.

Neste gang jeg lager dette vil jeg nok doble oppskriften, men kun bruke 1dl fløte, og bruke en litt større form. Gir tilbakemeldinger om det blir enda bedre!

 

Tips: Pannekakerøra er genial til å steke vanlige pannekaker også, men da dropper du fløten. Vil du ha litt søtere pannekarer så kan du ta litt mer sukrin, og 1/4 ts vaniljepulver oppi!

 

Janne

Pakke fra Iherb!

Endelig har jeg fått bestilt meg en pakke fra Iherb! For dere som ikke vet hva det er, så er det en nettbutikk der du kan kjøpe alt av helsekost og mye mer. Nettbutikker er amerikansk, så pass på å ikke bestille for over 200kr inkludert frakt om du vil unngå toll! Det er utrolig mye billigere her enn i Norge, så det er som regel ikke noe problem. Frakten koster bare rundt 5 dollar, så det er ikke farlig om du bestiller flere pakker i slengen heller :)

Her er det jeg kjøpte!

 
Stevia i porsjonspakker - 100 pakker.  Stevia er en naturlig erstatning for sukker. Jeg har kjøpt den i noen geniale porsjonspakker. Hver pakke er på 1g om jeg ikke husker feil. Stevia er mye søtere enn sukker, så du trenger ikke så mye. Mange tror Stevia er forbudt i Norge, dette er feil. Det er ulovlig å selge som en matvare, men fås kjøpt noen plasser som "dyrefor", og det er ikke ulovlig å importere.

Kaldpresset kokosolje. Kokosolje er veldig gunstig å bruke til steking, da den tåler veldig høy varme uten at oljen forringes! Jeg merket også fort at denne var deilig å smøre på hendene, du blir supermyk ;) Den er i fast form, men smelter fort i pannen og ser ut som vanlig olje. Denne typen er uten smak, da jeg ikke liker kokosmak så veldig godt.

Steviadråper med smak. Jeg bestilte Vanilla cream og English toffee. Den siste smaker karamell. Disse dråpene kan brukes som smakssetter i nesten alt: Sjokolade, kesam, te ++.

Trykker du på linkene kommer du rett til prodktet på Iherb. Alle produktene er selvfølgelig lavkarbo.

Må si jeg var imponert over leveringen. Jeg hadde hørt at det ville ta minst 2 uker, men fikk pakken etter ca 1  uke! Lett å handle der var det også. Dette blir nok ikke siste gangen jeg handler på Iherb.

Har du tenkt å handle på Iherb, og har ikke gjort det før? Bruk denne koden: VED090, så får du 5 dollar i avslag :)

 

Janne

Drink-tips!

Dette er et alkoholfritt drink-tips, men den smaker sikkert kjempegodt med sprit oppi for de som drikker det!

For å lage drinker trenger du fersk Basilikumsblader, isbiter, Fun-light iste og vann.


Riv av en god mengde blader og ha de i et glass.Knus bladene litt, slik at de frigir mer saft. Jeg brukte enden på en tresleiv. Fyll opp glasset med isbiter.Ha oppi så mye iste som du vil, og fyll opp resten av glasset med vann.


Bladene gir en utrolig god smak på "drinken"! :) 

 

Janne

Lavkarbo-brød!

Som nevnt tidligere kjøpte jeg en brødmiks fra Funksjonell Mat, og igår fikk jeg testet den ut! Her er litt bilder fra selve bakingen. Trenger ikke være noen kokk for å få dette til, var jo faktisk en ferdig-pakke!


Oppi pakken finner du en pose med brødmiksen, og en liten form. Formen er vel ca på størrelse med et halvt vanlig brød.Hell brødmiksen over i en bolle og tilsett 3dl vann. Rør godt! Røra ble ganske fort litt seig, så greit å være litt rask her.Fordel deigen i formen, og strø gjerne litt frø på. Jeg strødde på gresskarkjerner. Et tips er å trykke frøene litt nedi deigen. Jeg gjorde ikke dette, men mine frø faller lett av. Sett formen inn i stekeovnen på 175 grader, og la det stå i 60 minutter.Det ferdige resultatet! Brødet ble ganske godt, men litt mer "svampaktig" enn vanlig brød.


Jeg har planer om å lage flere lavkarbobrød, men neste gang prøver jeg nok å lage fra bunn av, da dette er mye billigere. Så får vi se hva som er best :)

Lagde osteskiver med dette brødet igår, og det var veldig godt! Idag har jeg spist brødet med leverpostei og majones. En bra ting med brødet er at det holder deg mett lenge. Det oppbevares i kjøleskapet.

Janne

Pakke i posten!

På fredag fikk jeg pakke i posten. Jeg hadde bestilt et noen varer fra Funksjonell Mat, og ble overrasket over hvor fort pakken kom! Tror bare det tok et par dager. Det liker vi!

Jeg bestilte Bakepro, økologisk vaniljepulver og en lavkarbo-brødmiks. Med på kjøpet fikk jeg også en pose med fullfett-mandelmel!
Jeg har allerede testet ut brødmiksen, så det kommer straks et innlegg om det!Pleier å male mandlene selv når jeg trenger mandelmel, men når man får det gratis så sier ikke jeg neitakk!


Visste du at det vaniljesukkeret du får kjøpt i butikken kun består av sukker og 1-3% kunstig vaniljearoma: vanillin? Det jeg har kjøpt nå er kun fremstilt av vaniljestenger (frøene inni), derav den brune fargen. Vaniljestengene er ikke varmebehandlet, og helt økologiske. For min del er det viktigste at de ikke inneholder sukker.

Janne

Dårlig oppdatering...

Har ikke blitt særlig mye oppdatering i det siste. Er rett og slett for travelt! Egentlig er det vel egentlig bare jeg som prioriterer andre ting enn bloggen ;)

Tiden går med til jobbing, og i helgene blir det som regel festivaler! Sist helg var det Vikedal Roots Music Festival, var bare inne på lørdagen. Hadde en koselig kveld, med gode venner :) Helgen som var reiste jeg nok en gang inn til Vikedal, denne gangen sto Sommerfestivalen for tur! For inn på fredag og sov der til søndag. En utrolig kjekk helg! Hadde ganske bra vær til og med. Som overnatting bruker vi den fantastiske bussen "Hønå". Det er Tore og noen andre kompiser som eiger bussen. Utrulig greit og ha med på festival!


Gul og svart, med damer både framme, på sidene og bak ;)Damene er malt av to venninner av meg, Kristine og Christine!


Tok masse kjekke bilder i helgen, men finner ikke kamera mitt... Denne gangen tror jeg ikke det ligger i bussen heller, fant det ikke da vi ryddet på søndag :( Noen som vet om et billig og bra kamera?

Lagde forresten en kjempegod salat idag! Kunne jo ikke ta bilde av den, så stjal et fra google... 1. Først stekte jeg en pakke med salatkylling (Coop), en stor champinjong og to strimler med bacon i olje. Bruk godt med olje, og krydre med sitronpepper.
 2. Når det er ferdig stekt lar du det avkjøle mens du kutter opp ønsket salat. Jeg brukte rollo, hjertesalat, ruccola, isberg, cherrytomat, agurk og paprika.
 3. Bland alt sammen, og lag eventuelt en god dressing til! Jeg brukte cæsar-dressing fra coop.

Dette er nok til ca 2 personer, så nå har jeg frokost i morgen også ;)

 

Nå stikker jeg til min kjære for å ha et lite Sons of Anarchy-maraton :)

(Har planer om og bake litt denne uken om jeg får tid, så om jeg klarer å skaffe et kamera blir det lagt ut på bloggen!)

Janne

sommarfestival vikedal roots buss salat Sonsofanarchy

Lavkarbo Knekkebrød

Laget Knekkebrød her en dag. De ble ganske gode, men jeg burde ha lagd de litt tynnere. Klarte å svi noen av de også... Men reddet heldigvis mesteparten ;)

Du trenger:

 • 100g sesamfrø
 • 25g linfrø
 • 50g malte mandler
 • 1ss fiberhusk
 • 1/4ts salt
 • 2-3dl vann Sett ovnen på 160 grader.


Kjøpte meg denne kjekke saken for å male mandlene på nille!Mål opp, og bland alt i en bolle.
Bland inn vann, og la det svelle i 5-10 min. Er den lite smørevillig når du skal ha den over på brett så tilsett litt mer vann.Jeg brukte en slikkepott til å fordele den ut på brettet. Prøv å få den helt ut til kantene, dette gjorde ikke jeg og da ble de litt for tykke. Rut opp med et pizzahjul eller en kniv. Stek de i midten av ovnen i ca 30-40 min. Følg med underveis!

La de avkjøle på rist. Som dere ser ble noen av mine svidde. Søsteren min kom hjem med jordbær å fløte, så glemte de litt ut... Fort gjort!

Jeg fikk forresten 15 knekkebrød ut av røra, og da er det ca 0,4g karbohydrat i hver! :D

De som ikke ble svidde ble veldig gode, spesielt med kremost, skinke og paprika på!


Janne


Middag: Broccoli og bacon-grateng

Har hentet inspirasjon fra dette innlegget.

Broccoli og bacongrateng:

Du trenger:

 • Broccoli
 • bacon
 • egg
 • ost
 • fløte
 • krydder

Sett ovnen på 225 grader.


Kutt opp ønsket mengde broccoli og legg de i en ildfast form. Jeg skulle bare lage til meg selv, så jeg tok en liten form og fyllte opp den, ca en halv broccoli.Kutt opp bacon og stek bitene i godt med olje.Legg baconbitene oppå broccolien. Visp sammen 3 egg og 3-4 spiseskjeer med fløte (mer om du lager i en større form) og tilsett krydder. jeg brukte salt, pepper og sitronpepper. Hell eggeblandingen over baconet og broccolien.Dryss over masse ost. Jeg brukte mozarella, men allslags ost kan brukes. Sett formen midt i ovnen og stek den i ca 20 min.Ferdig! Veldig godt og mettende :)


Sikkert godt med skinke eller pølse i steden for bacon også, om du vil variere litt.

Janne

Frokost-tips!

Stek baconet i stekeovnen, så blir det ikke så mye søl på kjøkkenet :)

Jeg føler at hver gang jeg steker bacon i stekepanna så er hele kjøkkenet fyllt av fett. Så kom en god venninne av meg med et tips: stek de i stekeovnen! Jeg setter ovnen på 175 grader, og steker de i 5-10 min. Tiden i stekeovnen er litt avhengig av hvor tykke baconskivene er, så følg med underveis. Jeg har de på en vanlig langpanne med bakepapir på.

Lunsjen igår:


Av en eller annen grunn liker jeg mye bedre kokt egg til bacon, enn stekt. Her har jeg hatt litt revet mozarella over baconet rett etter jeg tok de ut av ovnen, kjempegodt! Har også noen cherry-tomater og majones til.


Janne

Middag: Stekt laks med salat og rømme


Stekt laks, salat av ruccola, tomat og litt mais, rømme og en dæsj hvitløksmør på laksen!


Ble en enkel men veldig god middag idag :)

 

Janne

Middag

Lagde denne deilige middagen etter inspirasjon fra dette innlegget, hvor du også kan se fremgangsmåten til soppen.


kyllingfilet med salat og ovnsbakt sopp!


Skjærte opp en kyllingfilet i strimler og stekte den i godt med olje og krydder. Salaten består av ruccola, tomat, agurk, paprika + en til salat som jeg ikke husker navnet på.. Den mørkeste;) Hadde ca en teskje olje over salaten, og en god dæsj med salatkrydder! Ble utrolig godt, ikke siste gangen jeg lager dette!

Neste gang tenkte jeg å prøve med kremost oppi soppen, kanskje den med kryddersmak fra tine! Legger ut oppskrift og bilder hvis resultatet blir bra:)

middag lavkarbo

Frokost

Har blitt litt dårlig med blogging i det siste! Har ikke vært særlig mye hjemme i helgen, i tillegg til at jeg glemte kamera mitt på vors på lørdag. Men nå kommer det noen innlegg ;)

Først litt lavkarbo-mat! Her er et par frokoster jeg har spist de siste dagene:


Omelett. Blandet sammen et par egg, litt fløte, kokt skinke, sopp og tomat og drysset litt salt og pepper over. Stekte det på stekepanna med lokk over. God og veldig mettende frokost!Eggerøre (to egg, litt fløte, salt og pepper), skinke, paprika, sukkererter og majones!Stekt egg med salt og pepper brukt som skiver! Ta på et par skiver ost og skinke + litt masjones. Jeg hadde også litt ruccola på til slutt.


Blir mye egg og skinke for tiden, men det er rett å slett fordi jeg ikke har orket å handle inn noe mer mat enn det mamma allerede har i hus ;) Etter helga begynner pengene endelig å strømme inn. Da kommer skattepengene og depositumet på leiligheten, så da blir det kanskje litt mer av både matbilder og shopping-bilder!

Janne

Middag: Kylling og sellerirotfries!

Lagde en god middag forrige uke som jeg tenkte jeg kunne dele!

Stekt kyllingfilet med sellerirotfries

Du trenger (til 1 person):

 • 1 kyllingfilet
 • Olje/smør til steking
 • Masse godt krydder
 • 1pk sellerirot
 • ketchup/dressing

 

Sett ovnen på 200 grader. Rens og kutt opp selleriroten, og skjær den opp i strimler eller terninger. Kok sellerirot-bitene i ca 10min.Skjær opp kyllingfileeten, og krydre den godt. La kjøttet ligge en stund med krydderet. Når selleriroten har kokt i 10minutter slår du av vannet og legger de over i en ildfast form. Ta litt olje og krydder over, bland godt, og sett de inn i stekeovnen. La de stå i ca 30min, til de ser ferdige ut.


Når det er noen minutter igjen av steketiden til selleriroten, steker du kyllingen.Ferdig!


Som dressing blandet jeg ketchup og majones. Hadde også masse Piffi over "potetene"!

Nam!

Janne

Frokost og middag

Begynte ikke på jobb før klokken 1 idag, så da konne jeg sove lenge! Deilig. Den udugelige skolen jeg går på klarte jo ikke å gi beskjed om at vi hadde siste praksisuke sist veke, ikke denne uken som de har sagt hele veien, så isteden for å jobbe full uke uten å få betalt skal jeg jobbe et par timer, og få betalt. Ganske grei deal egentlig! Idag jobbet jeg 13-15, i morgen skal jeg jobbe 14.30-16.30.

Får god tid til å pakke og vaske i hvert fall! Det passer veldig bra. På torsdag kommer min fantastiske søster og henter både meg og flyttelasset mitt<3

Frokosten min idag smakte rett og slett digg.


Stekte egg, pølser og bacon. Denne uken må vi prøve å bruke opp det vi har i kjøleskapet, så blir ikke så veldig inspirerende mat framover... Men dette var godt da ;)


Middagen var veldig preget av at jeg måtte bruke det jeg hadde, men ble ganske bra den og.


400g kjøttdeig, en boks med hermetiske tomater (Landlord) og masse deilig krydder. Jeg brukte chilipulver, hvitløkskrydder, oregano, cumin og pepper.Ha det over i en ildfast form og legg godt med ost oppå. Krydre litt mer og sett det inn i ovnen. 200grader i ca 10min.Ferdig!


Janne

Lavkarboversjon av "Pappa-spesial"

Dette er en rett som kanskje hørres spesiell ut for mange, men jeg har spist høykarbo versjonen av den så lenge jeg kan huske og rett og slett elsker den. Kaller den bare "Pappa-spesial", da det alltid var han så lagde den :) Jeg ble veldig glad når jeg fant ut at jeg kunne gjøre om retten til lavkarbo!

Retten består av stekte pølser og hvit saus med krydder!

Ingredienser:

1dl fløte

1,5dl vann

1ts JBKM (Johannesbrødkjernemel)

2 grillpølser (brukte det jeg hadde, en kan buke hvilke som helst pølser)

1ss meierismør

Revet ost

krydder: salt, pepper, muskat og aromat (knorr).


Skjær opp pølsebitene og stek dem i godt med smør.Kok opp fløten, bland JBKM inn i vannet og hell det over den kokende fløten i en tynn stripe mens du rører godt. Tilsett ønsket mengde revet ost og krydderet. La det koke til osten har smeltet, og smak til med mer krydder. Bruk mye aromat, men vær forsiktig med muskaten.Hell over pølsene, pass på å få med all fettet i stekepannen. Rør godt om, og servèr!Jeg synes den ble litt mektig, så neste gang dropper jeg nok osten. I pappas oppskrift er det vanlig hvit saus som blir brukt, og ikke ost.

Godt ble det vertfall :)

Janne

 

Lavkarbo-pizza

Endelig har jeg fått testet ut lavkarbopizza! Har sett en del oppskrifter på nettet, men bestemte meg til slutt for å prøve å lage denne pizzabunnen. Den virket enkel og lage, samtidig som du ikke trenger masse spesielle produkter. Jeg gjorde riktignok noen endringer. Jeg doblet oppskriften for at den skulle passe en stor langpanne, kuttet ut Hi Maiz, og tilsatte et kruskakli.

Pizzabunn:

8 egg

4 spiseskjeer kremfløte

2 teskjeer bakepulver

5-6 never revet ost

En klype salt

4 spiseskjeer olje

4 teskjeer Johannesbrødkjernemel (kjøpt på helsekosten)

5 spiseskjeer økologisk soyamel (kjøpt på meny)

2 spiseskjeer kruskakli (kjøpt på coop)

Fremgangsmetode:

Ha egg, fløte, bakepulver og olje i en polle og visp dette sammen.


(Her har jeg bare halvparten oppi, fant ut at jeg skulle doble oppskriften når jeg hadde laget røren ferdig)


Tilsett resten av ingrediensene inkludert osten, rør godt om og smør det utover i en langpanne som er dekt med bakepapir.


Sett det inn i en forvarmet ovn i ca 20 minutter på 200 grader. Følg med underveis, så ikke bunnen blir brent.

Mens bunnen blir stekt lager du fyllet. Her kan du selvfølgelig ha akkurat det fyllet du selv vil. Jeg brukte 400g kjøttdeig, en boks tomatpurè fra Landlord (Kjøpt på rema 1000), et par spiseskjeer olje og masse krydder. Krydderet jeg brukte var oregano, hvitløkskrydder, chilipulver, spisskummin, salt og pepper.

Når bunnen er ferdig tar du den ut, og legger fyllet og osten på.
Sett den tilbake i ovnen, og stek i 20-25 minutter på 200 grader.

Ferdig! (Kamera gjorde pizzaen gul, er ikke sånn i virkeligheten...)
Jeg hadde hjemmelaget guacemole og ketchup til.


Pizzaen smakte selvfølgelig ikke helt som vanlig pizza, men jeg ble faktisk positivt overrasket! Kommer absolutt til å lage denne flere ganger :)

 

Nå blir det film og jordbær med fløte på. Mmmm<3

 

Janne
Gårsdagen

Det ble en vellykket vinkveld igår. Vi koste oss med vin og Paradise-finale før vi tok en liten tur til byn. Byturen var så som så, da jeg og Christina bare er 20 år gamle og ikke kommer inn på noen bra plasser. Utrolig irriterende at det er 21års grenser her i Stavanger, skjønner ikke poenget? Men men, vi koste oss nå uansett :) Vinen smakte faktisk kjempe godt! Hadde aldri gjettet at det var så lite sukker i den, synes den var både frisk og søt. Absolutt en ny favoritt! Kostet bare rett over hundrelappen også.

Litt bilder fra igår:


Lagde meg taco-tallerken med kjøttdeig, litt salat, ost, ostechips, hjemmelaget guacamole, salsa og rømme.Sånn så jeg ut i dagslyset fra soveromsvinduet.


<3


Idag har vi tilbragt mesteparten av dagen liggende ute på taket, og slikket sol. Ingen av oss var helt i toppform, så det har blitt en slapp dag. Men det er lov!

Ikvell skal Christina nok en gang ut på byn, men siden jeg har jobbhelg så droppet jeg det. Ikke at det fristet særlig med alkohol uansett. Så ikveld blir det nok en gang en rolig kveld, men film og kos! Har kjøpt en korg med jorbær som jeg skal kose meg med ;)


God helg alle sammen!

JanneLavkarbo rømmegrøt og hvitvin!

Slapp av, jeg drakk ikke vin til grøten.

Tidligere idag var jeg som nevnt ute og shoppet litt! Fant en lavkarbo-vin som ifølge damen på vinmonopolet skulle være både fruktig og frisk... Åpner den imorgen, så får komme med tilbakemeldinger da!


Trulli Chardonnay - sukker: 0,30 g/l !


Middagen idag ble en deilig rømmegrøt! Leeenge siden jeg har spist det nå, så det smakte virkelig godt. Unnte meg også et glass med saft uten sukker :) Oppskriften fant jeg lavkarbo.no, og den er nok til to personer. Den kunne heldigvis stå i kjøleskapet noen dager, så nå har jeg frokost til imorgen også.

Rømmegrøt:

1 boks seterrømme

1,5 dl kremfløte

1 dl vann

2 ts Johannesbrødkjernemel (JBK)

Litt vann til å blande ut JBK med

1ts salt

søtning, kanel og smør til og ha på grøten.Hell rømmen i en kasserolle og la den koke i et par minutter.

Tilsett fløten og vannet, og la det koke opp.

Pisk sammen JBK med litt vann til en jevning uten klumper, og tøm det opp i grøten mens du rører godt. 

La det koke på svak varme i ca 5 minutter mens du rører.Tilsett salt etter smak til slutt.

Blir det klumper i grøten kan du bruke stavmikser på den, og blir den for bløt kan du tilsette litt mer JBK.


Her er resultatet! Ble kjempegodt, minst like godt som vanlig rømmegrøt! Gleder meg allerede til frokost imorgen.


Janne

                                         

Ny uke, nye muligheter!

I helgen var jeg ikke særlig flink med det nye kostholdet mitt. Ble i overkant mye av både poteter, ris, hvete, sukker m.m. Jeg tenkte at det kunne være greit å se om jeg merket noe forskjell når jeg spiste høykarbo igjen, og gjett om jeg gjorde. Jeg fikk en intens hodepine, har vært trøtt og slapp hele helgen og generelt vært ganske sur og grinete... Merket dette spesielt etter jeg spiste mat med mye sukker i, så tror ikke jeg tåler sukker noe særlig! Godt det finnes erstatninger som smaker minst like godt :)

En svært positiv ting som kom ut av dette var jo at jeg virkelig fikk kjenne på kroppen hva det dårlige kostholdet har gjort med meg. Begynte igår igjen med lavkarbo, og føler meg allerede mye bedre. Merker jeg er litt slapp i begynnelsen, men dette er helt naturlig når kroppen må omstille seg fra å forbrenne karbohydrater til å forbrenne fett. Har blitt litt lite oppskriftsbilder for tiden, lett å glemme det ut når jeg egentlig aldri har verken laget mat eller tatt bilde av mat før...  Kommer vel etter hvert.

Idag ha menyen bestått av:

 • Frokost: Laks og omelett med tomat og ost
 • Lunsj: Avocado med reker og majones
 • Middag: Skinke med eggesalat (ble en litt enkel middag da jeg hadde litt dårlig tid)
 • Kvelds: skogsbær smoothie og noen cashew-nøtter
 • Snacks: litt baconcrisp

Jobbet på hudpleiesalongen fra 9-halv 5 idag. Rett etterpå ble jeg med søsteren min til flyplassen for å hente en kompis som kom hjem fra nordsjøen. Etter det har jeg bare kost meg hjemme foran dataen/tven! I morgen har jeg fri, så da tenkte jeg å prøve selvbruning faktisk. Skal jo i bryllup den 11. juni, og jeg er som vanlig likblek. Har aldri prøvd selvbruning før, så er veldig redd for skjolder og lignende, tenkte derfor det kunne være lurt å teste det ut litt på forhånd! Har faktisk aldri i hele mitt liv vært brun, så det kan jo bli morsomt å se... Håper ikke jeg blir alt for brun. Så får jeg bare krysse fingrene. Blir resultatet bra legger jeg nok ut bilder.

 

Helgen

Har ikke blitt noe oppdatering i helga, da jeg ikke tok dataen med meg hjem. Skulle absolutt hatt en lettere data!

Får ta en kort oppdatering nå heller. Jeg reiste hjem på torsdag fordi jeg skulle i begravelse på fredag. Mormoren til en god venninne av meg gikk bort forrige uke. Alltid trist når sånne ting skjer. Hun hadde vært dårlig en stund, og lå på et aldershjem da det skjedde. Håper hun har det bedre der hun er nå.

Senere på dagen tok jeg og søsteren min en tur på lett motorsykkelen hennes, og besøkte en venninne av oss. Tina, søsteren min fikk lappen igjen igår, etter å ha mistet den for noen måneder, så da måtte vi ut å kjøre litt ;) Dorthe som vi besøkte var på garden til foreldrene i helga, så der fikk vi hilse på både hester, katter, kattunger og den skjønne hunden hennes.


Aiko, den søte bamsen til Dorthe! Rasen heter Eurasier.


Etter gardsbesøket kjørte vi tilbake til Skjold, hvor Tore spilte kamp. Skjoldar/Vats mot Falkeid. Skjoldar/Vats som er laget Tore spiller på vant heldigvis :):) Etter kampen stakk vi opp på bygdahuset i Skjold. Der var det nemlig stelt i stand helaften med Norske Talenter finalen på storskjerm. Som dere kanskje har fått med dere hadde den bittelille bygda mi to talenter i finalen! Berge og Gro Marit. Over 800stk hadde møtt opp. Desverre vant ingen av de, men det er liten tvil om at vi kommer til å høre mer fra begge!


13 år og både låtskriver og sanger. En flink en sådan! Norges svar på John Mayer dette her tror jeg. Gleder meg til å høre mer fra Berge! :)En helt fantastisk stemme. Elsket sangen hun sang på fredag! Da jeg gikk på folkehøgskole lagde vi revy, og dette var en av sangene vi sang. Fine minner. Jeg er sikker på at vi ikke har hørt siste sang fra Gro Marit heller. Får frysninger på hele ryggen når hun synger!

Etter finalen gikk en gjeng hjem til meg og såg en film. Fin og rolig start på helgen.

på lørdag kjørte jeg og Tore ut til Haugesund for å finne dress til han. Vi skal nemlig i bryllup om et par helger! Fant en fantastisk Moods Of Norway-dress! Veldig fornøyd med kjøpet ;) Kommer nok bilder av den etter bryllupet. Senere på dagen var det hjemmelaget pizza hos svigers, før jeg hadde litt kvalitetstid med Kristine :)

Søndag ble også en rolig dag, var bare hjemme og slappet av. Satt barnevakt på Alexander senere på kvelden, ilag med Tina og Tore. Reiste til Stavanger idag tidlig, da jeg ikke begynte på jobb før 11.30. Nå har jeg nettopp laget meg middag, hentet inspirasjon fra denne oppskriften. Jeg brukte kyllingfilèt istedenfor kjøttet, og stekte sellerifries'en litt lengre, omtrent 20min. Hadde også litt rømme til. Ble kjempegodt!

 

Janne

Enda en eksamen unnagjort!

Da er jeg ferdig med den 5, og ant siste eksamen før sommeren! Gikk ikke så alt for bra, men tar ikke sorgene på forskudd!

Lagde forresten en deilig kyllingsalat igår, med stekt kyllingfilet, egg, salatmix, ost, tomat og agurk. Hadde en deilig oljedressing over. Spiste det som middag igår, og hadde det som lunsj idag! Tror jeg skal begynne å lage store middager oftere, er jo genialt å bruke som lunsj! Tok desverre ikke noe bilde av salaten. Kommer sterkere tilbake ;)

Idag har jeg ikke store planer. Lage meg middag og slappe av resten av kvelden, imårå er det jobb igjen.

Finner jeg på noe spennende å lage legger jeg sikkert ut en oppskrift :)


Her er forresten frokosten min! En av mine yndlingsretter.


Janne

Mmmmmis....

Lagte meg en deilig hjemmelaget is igår!

Fulgte denne oppskriften: hjemmelaget isLagte meg også noe godt på lørdag (er veldig avhengig av å kose meg med noe godt i helgene....). Her skjærte jeg opp et eple og hadde vaniljekesam og revet kokesjokolade over!Sunt og godt!

Janne

Kylling og bacon i fløtesaus og litt kveldssnacks.

 • Oppskrift og "steg-for-steg" bilder fra en god middag jeg lagde igår:

Til en person trenger du:

 • 1 kyllingfilet
 • Ca 1dl fløte
 • 2ss ekte smør
 • En sopp
 • Litt brokkoli
 • 2 skiver bacon
 • krydder av eget ønske

 • Tin kyllinfileen
 • Kutt opp kylling, bacon, sopp og brokkoli

 • Stek kyllingen i rikelig med smør, og krydre godt. Jeg brukte salt, pepper, hvitløkskrydder, oregano og sitronpepper hvis jeg ikke husker helt feil.
 • Hiv oppi baconet og stek til det er nesten ferdig
 • Hiv oppi resten av grønnsakene (tilsett gjerne flere typer!) og stek et par minutter

 • Hiv oppi fløten og la det småkoke i ca 5min.
 • Smak, og tilsett eventuelt mer krydder!

 • Servèr!

Dette smakte utrolig godt. Oppskriften er ganske stor, men jeg spiste resten til kveldsmat. Om du ikke går på et lavkarbo-kosthold så er det sikkert godt med hvitløksbaguetter til også!

Senere på kvelden prøvde jeg meg på litt lavkarbo-snack:

Inspirasjonen hentet jeg fra denne bloggen.

Til dette trenger du du bare baconcrisp og mørk sjokolade, gjerne med 70 % kakao eller mer.
Varm opp kokesjokolade i vannbad. Jeg brukte ca halve kokesjokoladen, det ble mer enn nok!
Når sjokoladet er smeltet dypper du baconcrispen ned i sjokoladen. Noen dekket jeg helt med sjokolade, andre bare på en side. På slutten ble det litt vanskelig pga lite sjokolade igjen i bollen, så alle såg ikke like fine ut. Men det er jo tross alt ikke utseende som teller ;)Legg de på en tallerken, og sett de inn i kjøleskapet noen minutter.Her er det endelige resultatet! Ble ganke godt, men var veldig mektigt så klarte ikke halvparten en gang. Det er kanskje bare positivt? Baconcrisp er veldig lov på lavkarbo, kokesjokolade er lov i små mengder.

Håper alle har en finfin helg!

Janne

Frokost, lunsj og middag!

Tenkte jeg kunne lage en liten oversikt over forskjellige lavkarbo-retter jeg har spist de siste dagene!

Her er et bilde fra min første dag som LCHF'er, og hva jeg handlet inn:Her er noen frokoster/lunsjer jeg har spist:


To stekte egg, bacon,agurk og tomat! Stekte også to av tomatskivene, og hadde majones til. jeg har egentlig aldri vært særlig fan av bacon, men har bestemt meg for å lære å like det nå. Oppdaget igår at det faktisk ikke var så ille som jeg husket!


Som lunsj skjærte jeg opp en halv avocado i strimler og rullet kokt skinke og ost rundt! Veldig godt, og veldig mettende! Jeg var mett allerede etter 3, men iløpet av eksamen klarte jeg allikevel å stappe i meg alle sammen ;) I mangel på både matboks og matpapir måtte jeg pakke de inn i plastfolie... Funket overraskende bra!

Middag:


Kyllingwok! Stek kyllinfilet i rikelig med smør, hiv oppi de grønnsakene du vil, jeg brukte findus classic wok (fryste grønnsaker) og litt paprika. På slutten av steketiden hiver du oppi en spiseskje med soya-saus. En av mine absolutte favorittretter. Litt lite fett til å være lavkarbo, men jeg tar det som sakt litt gradvis!


Janne

LCHF

Som nevnt tidligere har jeg altså bestemt meg for å begynne med et lavkarbokosthold, eller LCHF som det kalles. LCHF står for Low Carb High Fat. Enkelt forklart går dette ut på at du skal redusere mengden karbohydrater du får i deg, og øke mengden fett.

Så hva er karbohydrater? Karbohydrater er en samlebetegnelse på sukker, stivelse, glykogen og fiber. Matvarer som inneholder mye karbohydrater og som jeg skal unngå er blant annet vanlig raffinert (hvitt) sukker, hvetemel, poteter, pasta, ris, mais, brød og andre kornvarer som knekkebrød, kjeks osv. Når du reduserer eller kutter helt ut disse matvarene blir det nødvendig og tilføre mer fett inn i kosten. Hva jeg kan og ikke kan spise beskriver jeg mer detaljert lenger nede i innlegget!

Grunnen til at jeg velger et slikt kosthold er at etter å ha lest diverse blogger og andre nettsider der det står mye om lavkarbo har det litt etter litt sunket inn at dette kanskje er et mye bedre kosthold enn det staten anbefaler. Noe jeg syns er veldig interessant er å se på hva vi spiste før, når mennesker var jegere og sankere. Grunnen til at det kan være relevant og se på deres levevaner er at på den tiden fantes ikke sykdommer som kreft, hjerteinfarkt, diabetes, fedme, tannråte, eksem og psoriasis. Slike sykdommer dukket ikke opp før menneskene begynte å innføre blant annet korn og potet (og andre rotgrønnsaker som vokser under jorden). Før disse matvarene ble innført levde menneskene utelukket av jakt, fiske og sanking. Med andre ord: det naturen bød på, og ikke noe kunstig halvfabrikata og kjemisk fremstilt mat. 

Den gjennomsnittlige levealderen for disse menneskene var kanskje lavere enn den er nå, men mennesker som levde på denne tiden, som overlevde spedbarnsdødelighet, infeksjoner, skader og som ikke ble spist av levende dyr, levde til de var 90-100år. Grunnen til den lave gjennomsnittlige levealderen var altså ikke kostholdet, men det farlige miljøet de levde i på den tiden.

Trenger kroppen vår karbohydrater?

I prinsippet trenger vi ikke karbohydrater, da kroppen klarer å produsere dette selv. Men istedenfor å utsette kroppen vår for dette ekstra arbeidet er det lurt og spise litt karbohydrater hver dag. Det er veldig forskjellig hva folk mener er nok, men de fleste behøver ikke mer enn 50-70g per dag. Dette er også litt individuelt, og noe du bør prøve deg frem til selv.

Om du søker på nettet finner du mye informasjon om lavkarbo-kostholdet, og også utallige historier om folk ikke bare har gått ned i vekt, men som har blitt kvitt en rekke sykdommer, blant annet:

 • ·       Overvekt/fedme
 • ·       Høyt blodtrykk
 • ·       Diabetes type 1 og 2
 • ·       Svingende blodsukker
 • ·       Sukkeravhengighet
 • ·       Spiseforstyrrelser
 • ·       Hypotyreose
 • ·       Fibromyalgi
 • ·       Psoriasisartritt
 • ·       ME
 • ·       Ufrivillig barnløshet
 • ·       Migrene
 • ·       For tidlig overgangsalder

Dette er bare noen av sykdommene/tilstandene som nevnes. Jeg går ikke mer innpå sykdommene her, men er du interessert i å finne ut mer finnes det som sakt masse bra informasjon på nettet!

 

Her er en oversikt over hvilke mat en kan spise og ikke på et lavkarbokosthold. Bildene er tatt fra denne bloggen, linken er til et veldig bra innlegg om lavkarbokosthold, med spørsmål og svar fra en anerkjent doktor.

Ja-mat:


Litt-mat:

Nei-mat:Her er noen av grunnene til at jeg ønsker å starte som LCHF`er:

 • ·       Jeg ønsker å gå ned i vekt, og fordele vekten på kroppen bedre. Jeg har en såkalt "Eplefasong" på kroppen, noe som gjør at mesteparten av fettet samles rundt magen.
 • ·       Jeg sliter med å sove om natten, og håper dette vil bli litt bedre med riktig kosthold.
 • ·       Jeg sliter med humørsvingninger, og håper dette vil stabilisere seg med mindre blodsukkersvingninger.
 • ·       Jeg har veldig tørr og sensitiv hud, med tendenser til eksem under armene. Har hørt om flere som har positiv effekt på huden etter at de begynte med LCHF. Det er jo en kjent sak at oljer og fett er bra for å smøre huden fra innsiden!
 • ·       Jeg er ofte veldig trøtt og sliten, og håper jeg kan få litt mer energi ved å legge om kostholdet.
 • ·       Jeg opplever stadig oftere at jeg får vondt i magen når jeg har spist mye karbohydrater. Merker det spesielt når jeg spiser sjokolade, eller ting med masse hvetemel som f.eks pizza eller boller. Kan ikke huske sist lørdag jeg ikke hadde mageknip. Føler også at magen er veldig oppblåst til tider.
 • ·       Jeg har slitt med kronisk hodeverk i over 3 år nå, og begynner og bli ganske desperat etter å finne en løsning. Verken naprapat eller kiropraktor har kunnet fjernet det helt. Jeg tror det hovedsakelig dreier seg om spenningshodepine.

Det er slettes ikke sikkert at disse symptomene vil forsvinne når jeg legger om kostholdet, men jeg mener at det absolutt er verdt et forsøk. Nå er jeg på dag 3, og er strålende fornøyd til nå. Jeg kommer sikkert til å oppdatere innimellom hvordan formen er, og om jeg merker noen merkbare forskjeller.

Til slutt vil jeg presisere at jeg ikke ser på dette som en diett. Dette er en livsstil, og noe jeg ønsker og leve med, ikke bare til jeg har nådd "match-vekta", men resten av livet om jeg får det til. Det vil selvfølgelig bli utfordringer underveis, og det er mange matvarer jeg kommer til å savne. Jeg har tenkt å trappe gradvis ned på karbohydratene, og finne den mengden som passer best på meg. Håper bloggen vil være en motivasjon til å fortsette å holde det nye kostholdet.

Dette ble et langt innlegg, men håper det er interessant for noen :)

Kilden jeg har brukt når jeg skrev dette innlegget er boken "Frisk med lavkarbo" skrevet av Dr. Sofie Hexeberg. Jeg vil absolutt anbefale alle som er interessert i ernæring, har lyst å begynne med lavkarbo eller bare er nysgjerrig på hva det går ut på om å lese denne boken.Før du legger om kostholdet er det veldig viktig at du setter deg skikkelig inn i hva det går ut på.

Et lite tips fra meg: Boka er nå på tilbud her, til kun 149kr! Frakten var heller ikke så dyr. Jeg bestilte boka herfra, og fikk den bare to dager etter at jeg bestilte!

Janne

Jobb og middag.

Da har jeg akkurat spist en deilig lørdagsmiddag og er klar for å lese litt mer i den nye boka mi! Tok vist litt lenger tid enn planlagt, men spennende er det virkelig. De siste to årene har jeg både på folkehøgskolen jeg gikk på, og nå på hudpleie-instituttet hatt lærere som er veldig interessert i mat og helse. Dette har virkelig påvirket meg, og jeg synes temaet er veldig spennende.

Her er et bilde av dagens middag, nemlig lavkarbo-taco!Fylt paprika med "taco-tilbehør". Oppskriften jeg tok utgangspunkt i finner du her! Eneste forskjellen jeg gjorde var å ha litt ekstra salat til, og lage noen "oste-chips". Tok enkelt og greit og skjærte opp noen osteskiver og steikte de i ovnen ilag med paprikaen. Enkelt og godt!

Jeg imponerer meg selv litt for tiden, har laget middag selv 3 dager på rad! Vanligvis er jeg så bortskjemt at jeg kommer hjem til ferdiglaget middag hver dag. Kanskje på tide å lære seg å lage mat nå som jeg snart blir 21 år?

 

Ellers har jeg vært på jobb fra 9-4 idag. Skulle egentlig bare gå 9.30 - 15.30, men var så travelt at jeg gikk ned litt tidligere. På slutten av dagen var det alt for mye å gjøre til at vi kunne gå hjem før 4. Men kjekt har det vært! Jeg elsker travle dager, da går tiden virkelig raskt, og jeg slipper å kjede meg/vaske så mye...

Idag har jeg blant annet hatt to ansiktspleie, to 60min massasje, kroppspeeling, kroppsinnpakning og pedikyr. Gikk i ett kan du si! Men det liker vi. Jobber med en polsk dame som herer Marta, og hun er seriøst verdens snilleste! Kjempe flink er hun også. Aldri fått så god massasje som da Marta masserte meg! Alltid kjekt å få lære nye ting av flinke kollegaer. Ellers på salongen er det 3 stk. Mor og datter som driver salongen, og en koselig hudpleier som nettopp har begynt.

Ikvell blir det nok bare avslapping for min del. Får ta igjen alt det sosiale neste helg, for da skal jeg hjem til min kjære hjembygd Skjold!

Janne

Eksamenstid.

Da er jeg nettopp ferdig med eksamen nr. 4! Skal til sammen ha hele 8 eksamener, men de to praksis-eksamenene jeg skal ha blir nok utsatt til høsten da de sliter med å finne sensorer.

Grunnen til at jeg har så mange eksamener er at jeg går hudpleien på privatskole isteden for på vidergående skole. Jeg må da ta begge årene (Vg2 og Vg3) på ett år, og også alle eksamener på ett år. Fagene jeg har er for øvrig helsefremmende vg2 og vg3, kommunikasjon og samhandling vg2 og vg3 og yrkesutøvelse vg2 og vg3. Til nå har jeg hatt begge helsefremmende-eksamener og begge kommunikasjon og samhandling-eksamener. Mangler kun de to med yrkesutøvelse før jeg tar sommerferie!

Typisk at de to vanskligste kommer til slutt... Men men, jeg er fornøyd så lenge jeg står! Har hørt fra lærerne at de er utrolig strenge når det gjelder rettingen, og at de færreste får høyere enn karakteren 4! Så da er det vel bare å krysse fingrer, ben og det som er.

Datoene for de to neste eksamene jeg skal ha er forøvrig 24 mai: yrkesutøvelse vg3 og 6.juni: yrkesutøvelse vg2. Ikke særlig logisk å ha vg3 eksamen først, men min erfaring til nå er at vg2 eksamenene faktisk er vanskeligere!

Nå tenkte jeg meg en tur på trening - trener på SiS (idrettssenteret til universitet her i Stavanger) et par ganger i uka (prøver å holde meg på 3 ganger, men er ikke alltid like lett når du er så lat som meg!)

Når jeg kommer hjem skal jeg kose meg med min nyinnkjøpte bok:Skriver mer om dette i et eget innlegg senere ikvell eller i morgen!

Janne

hits